EN SJÆLDEN RACE

Christian Stotz er 5. generations mesteravler. Med 2400 hunner fordelt på tre flokke har han en af de største vandrende fåreflokke i den sydvestlige del af Tyskland. Han overtog for nyligt familieforetagendet, hvilket ikke ses synderligt ofte nu om dage. Der bliver år for år færre og færre fåreavlere, og mange mindre bedrifter kan ikke finde en til at overtage foretagendet. Det er hårdt arbejde og lange arbejdsdage, siger Christian. Men jobbet er varieret, og man keder sig aldrig.
JEG BLEV FÅREAVLER, FORDI MINE FORÆLDRE ALTID HAR ARBEJDET MED DET. JEG HAR KENDT TIL DET, SIDEN JEG VAR LILLE. DET ER EN FORNØJELSE AT ARBEJDE MED DET, OG MAN HAR IKKE LYST TIL AT LUKKE FORETAGENDET.
CHRISTIAN STOTZ

FRA VÆRDIFULD RESSOURCE TIL BIPRODUKT

Tidligere levede de lokale fåreavlere mest af at sælge deres uld. Men priserne er faldet voldsomt de senere år, og der er stort set ingen købere. I Tyskland er dette værdifulde naturprodukt efterhånden mest bare et biprodukt til kødproduktion og landskabspleje. Christian Stotz gik derfor for nogle år siden i gang med sin egen markedsføring. 99% af hans hunner er merinofår – en meget fin type uld – og han leverer råuld til to lokale samarbejdspartnere, der bruger det til beklædning og garn.
GATOR SPECIFIKATIONER
NEMT IND OG UD
MAN STARTER SOM REGEL DAGEN MED AT SE TIL FÅRENE. MAN FODRER DEM I STALDEN, DEREFTER BLIVER DER SET TIL DEM I FOLDEN OG DEM, DER VANDRER RUNDT.
CHRISTIAN STOTZ

SMUKKE HEDEAREALER MED ENEBÆRBUSKE

En af de vigtigste opgaver for fåreavlerne i den sydvestlige del af Tyskland er dog landskabspleje. Fårene græsser på de talrige hedearealer med enebær, der findes rundt om i området, og forhindrer dem i at gå i frø. Hvis det skulle gøres med maskiner, ville det være både svært og dyrt, især på skråningerne. Naturen og biodiversiteten nyder også godt af fårene: ved normale dyrkningsmetoder ville en række planter og insekter blive anbragt de forkerte steder eller også udryddet.
NÅR DE ER PÅ STALD, LEVER FÅRENE MEST AF GRÆSENSILAGE, OG LAMMENE FÅR EN LOKAL KORNBLANDING, SELVFØLGELIG IKKE GENMODIFICERET. UDENDØRS LEVER DE BARE AF GRÆS OG URTER.
CHRISTIAN STOTZ

FÅREAVLEREN OG ULVEN

Om dagen, når dyreflokken er udenfor, ser fåreavleren efter dem. Om aftenen flytter han dem til græsningsarealer, der er omgivet af elhegn. Det er man nødt til at gøre, forklarer Christian Stotz, man kan ikke bare lade dem passe sig selv. Natten byder også på andre problemer: ulven er ved at vende tilbage til Tyskland, og som fåreavleren nok så rigtigt påpeger, så er "en fåreflok inden for et elhegn en lækkerbidsken for et dyr som den". Christian Stotz har dog til hensigt også at løse det problem på en eller anden måde.
VORES FREMTID LIGGER FRIT SVÆVENE I LUFTEN FOR ØJEBLIKKET. ULVEN ER VED AT KOMME TILBAGE, SÅ VI ER NØDT TIL AT VENTE OG SE, HVAD DER KOMMER TIL AT SKE.
CHRISTIAN STOTZ
GATOR SPECIFIKATIONER
STØJSVAG KABINE

SUCCESRIG FOREGANGSMAND

Direct marketing, lokalt salg, usædvanligt høje kvalitetskrav – familien Stotz har altid været foregangsmænd. For øjeblikket prioriterer Christian Stotz højt at afprøve nye teknologiske løsninger. Han vil gerne reducere og forenkle arbejdet ude på græsningsarealerne og i stalden endnu mere. Han og hans forældre har fundet ud af, at forretningen på lang sigt næsten altid har godt af fremskridt. Men nogle gange, indrømmer fåreavleren smilende, er det bedst på den gamle måde. Det vigtigste er, at man får opfyldt sine mål, og at tingene lykkes for en, siger fåreavleren, og det er lige præcist den måde, han arbejder på.
John Deere Gator Series

John Deere Gator Serien

Se Udvalget