Din have: I fuldt flor hele sæsonen

Med bare lidt research og planlægning kan farverige blomster være konstant tilstede fra tidligt forår til sent efterår. Lad os se på, hvordan man kommer så vidt.

Er det sket for dig? Fuld af vigør og spænding gik du i planteskolen i begyndelsen af foråret og købte alle de smukt blomstrende planter, der vinkede til dig – klar til at omdanne din have til et paradis for sommeren. Du får alt i jorden, og alting ser fantastisk ud. For en tid. Kun et par måneder senere blomstrer intet mere, og din skønne have ser nu ud som en ørken.

Det behøver ikke ske. I stedet for et impulskøb skal du tage dig tid til at tale med eksperterne på den lokale planteskole. Baseret på forholdene i din have kan man her fortælle dig præcist, hvad du skal plante, så der til enhver tid er den rigtige mængde farve i din have.

Det er ikke en dårlig idé at gå metodisk frem og lave detaljerede planer for at samle en god blanding af planter i alle følgende kategorier: Korte, mellemstore og høje planter planter med godt løv hele sæsonen; og planter, der blomstrer om foråret, i forsommer, midsommer, sensommer og efterår. For at holde tingene på et lavt prisleje, holdbare og med lav vedligeholdelse, prøv at bruge hovedsageligt flereårige planter i stedet for etårige planter.

Vælg dine yndlingsfarver, og lav klynger af planter, der blomstrer sammen. For eksempel kunne man samle juniblomstrende planter såsom pæon, nogle sibiriske iriser og delphinium i den ene ende af bedet og en anden klynge af juniblomstrende planter i den modsatte ende af bedet. Resten af bedet vil blive fyldt med det grønne løv fra planter, der skal blomstre sammen senere. Hvis du har for mange blomster spredt overalt, forvirrer det bare øjet. Dette design giver dit øje et sted at rette blikket mod og nyde skønheden.

Du bør købe og plante alt sammen om foråret, hvis muligt. Hvor du placerer dine planter er op til dig – brug din fantasi og eksperimentér en smule: Tag blot alle planterne og sæt dem rundt omkring i deres beholdere, indtil det føles rigtigt. Høje, mellemstore og korte trestativer og farvede flag kan hjælpe med at holde styr på plantehøjde og blomstringstid, da mange af planterne stadig kun er i vegetation. Hvis du har lyst til det, pak dem sammen. Dette resulterer i at få de maksimale blomster pr. kvadratmeter have, skærer ned på ukrudtet og hjælper med at hæmme planter, der har tendens til at sprede sig, hvilket mindsker vedligeholdelsen.

Så det er opskriften: Brug lidt tid på planlægningen, og arbejd derefter videre med det, hav sjov med det og tænk ikke på perfektion. Nyd processen, og du vil elske resultaterne.