Et træ for livet: Sådan findes det og sådan plantes det

Når du planter et træ, gør du det ikke bare for dig selv. Ofte vil kommende generationer nyde det og forbinde det med dig. Vi har nogle tips til, hvad der skal overvejes, når et træ skal vælges og plantes.

I betragtning af det langsigtede forhold, du og din familie måtte have med det træ, du planter, er det en god ide at gennemtænke processen. Vi har talt med eksperterne og noteret os, hvad der er vigtigt:

1. Det grundlæggende: Lys, fugt, størrelse

Du har nok hørt det sagt: Træer har også følelser. Men selv hvis de ikke har, har de så afgjort præferencer. Nogle kan lide en masse lys, andre ikke så meget. Nogle kan tåle meget fugtig jord, endda oversvømmelse. Hvis du vil have dit træ til at trives, skal du se på plantestedet og undersøge, hvilket træ kan klare sig godt der.

Det kan også betale sig at tænke et par år frem i tiden. Hvor meget plads er der, og hvilken form og størrelse vil dit træ have, når det vokser op? Overvej passende afstande til strukturer og andre træer. Tænk også på, hvad der sker under jorden – visse træers rødder vokser op til to til tre gange træets bredde. Hvis muligt, giv dem plads til at holde sig væk fra rør og fundamenter.

2. Hvad foretrækker og ønsker du?

Tænk over dine præferencer: Størrelse, form, bladtype, prangende blomstring, efterårsfarver og andre træk. Er du på udkig efter et hurtigtvoksende træ? Overvej i så fald kompromiserne – prydpærer har smukke, hvide blomster, storslåede farver om efteråret og vokser hurtigt. Men de har svage grenvedhæng, der begynder at knække af efter cirka 20 år. Lav lidt research i lokale, botaniske haver eller på universiteternes hjemmesider.

3. Køb og plant

Når først du ved, hvad du vil have, er det tid at købe. Her har du nogle muligheder – her er det, der anbefales: ballede og jutepakkede træer først, pottede træer som nummer to og bare rodtræer som nummer tre. Med ballet og jutepak kan du komme til de større 8 til 12 fods træer, men det er måske ikke bedst at vælge det største træ på planteskolen. For hver 1 tomme diameter vil det tage 1 år for træet at genoprette de rødder, det mistede ved omplantningen. Det betyder, at et større træ kan bruge flere år på at genopbygge rødder, før det begynder at vokse noget videre, mens et mindre træ vil komme sig hurtigere og muligvis hurtigere ende med at blive større.

Forår og efterår er de bedste tider at plante træer, men du vil gerne vente, indtil jorden er tør og blød, men ikke for hård. Skynd dig ikke med plantningen lige i begyndelsen af foråret, du vil gerne have dejlig varm jord til udplantningen. I nordlige klimaer er efterårsplantning intet mindre end 6 til 8 uger før vinter bedst, så træet har tid til at akklimatisere sig.

Grav hullet dybt nok, så øverste jordniveau i potten eller jutesækken er på niveau med jordoverfladen. For de bedste resultater løsnes jorden omkring 2 til 3 gange bredden af hullet omkring træet for at gøre det lettere for rødderne at finde rodfæste. Når først træet er i hullet, fjern enhver trådkurv og jutesæk og sejlgarn, hvis muligt. Som det mindste bruges en kniv til at fjerne det øverste lag jutesæk, så den ikke tager fugt væk fra rodklumpen.

Vand grundigt efter hullet er fyldt op for at få jorden til at sætte sig. Afhængig af træets placering og størrelse har nyplantede træer brug for 10 til 15 liter vand om ugen. At lægge 3 til 4 tommer organisk flis, såsom træflis, i en diameter på 3 fod omkring et nyplantet træ kan hjælpe med at bevare fugt og forhindre ukrudt. Hold flislaget flere tommer fra træstammen.

Når det er i jorden, lad træet være i fred bortset fra vanding. Gødning og beskæring (medmindre der er beskadigede eller syge grene) kan vente, indtil rødderne får rodfæste.