Hvad du kan gøre for at hjælpe bierne

Bier har nogen hårde år. Utilstrækkelige foderområder og dårlig ernæring er potentielle årsager. Hvad kan du gøre ved det? En hel del, viser det sig.

Bier har problemer. Og det betyder, at vi også har problemer, fordi de er ansvarlige for omkring en tredjedel af den mad, vi spiser. Hvis de forsvinder, ville vi sandsynligvis ikke sulte, men de er stadig en særligt vigtig del i vores fødekæde.

Derfor inviterer hjemmegartnere som dig bier ved at tilføje bestøvningsvenlige planter til anlægsgartneri eller i køkkenhaven. Hvis du kan lide den idé for din have, her er der et par ting, du kan gøre.

1. Sørg for nektar og pollen. Bier har brug for både nektar og pollen for at overleve. Nektar bruges til at lave honning, som er et kulhydrat bier fortærer for hurtig energi. Men omhyggelige observatører af europæiske honningbier bemærker, at de har pollensamlende sække på bagbenene. Pollen tages tilbage til bistadet og omdannes til det, der kaldes bi-brød. I modsætning til den hurtige, enkle energi i honning, giver-bi brød protein, fedt, mineraler og vitaminer. Det er en vigtig fødevare især for de yngste medlemmer af bistadet, hvilket gør den vigtig for staderne for at kunne fortsætte med at vokse og trives.

Hvad der er godt for bierne, kan også være behageligt og nyttigt for dig: Let at dyrke og en godbid for næsen, sorter i myntefamilien er magneter for honningbier. Et antal urter, herunder basilikum, timian, lavendel, citronmelisse, oregano, merian, rosmarin, salvie, er alle i myntefamilien (Lamiaceae). Så hvorfor ikke overveje at plante en dufthave, der udelukkende består af urter, som du og bierne kan nyde på lige fod.

2. Hold det varmt. Bier har brug for varme for at kunne arbejde. De kan ikke engang flyve, hvis temperaturen er under 13°C og de vil ikke være ude og arbejde, før termometeret rammer de 14°C. Jo hurtigere solen overstråler din have om morgenen, jo hurtigere bliver bierne varme og de bliver aktive.

3. Sørg for beskyttelse. Vind kan være problematisk for bier, da det kan gøre præcisionaflyvning vanskelig og spreder duften, der tiltrækker dem hen til deres fødekilde. Hvis din have er en smule beskyttet mod vind, vil nektarens duft blive hængende, og du vil se mere biaktivitet.

Et vindfang af buske, træer eller en bygning kan hjælpe med at modvirke vinden og give skygge om eftermiddagen. Bier kan ikke lide det for varmt og holder op med at arbejde over 38°C – lidt eftermiddagsskygge kan give dem flere timer til at samle vital nektar og pollen.

4. Lav vedvarende blomstring. Bier har brug for at samle føde fra tidligt forår til sent efterår for at støtte et sundt bistade. Hvis du vil være vært hele sæsonen for honningbier, er det vigtigt at altid have føde til rådighed for dem, hvilket betyder plantning af en række blomster. Sørg for, at din plan indbefatter planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen – se vores "Din have: I fuldt flor hele sæsonen” for flere tips om det.

5. Drop visse pesticider. Visse pesticider er skadelige for bier – du vil muligvis gerne bruge noget andet, når du kan. En insekticidsæbe kan være en bedre mulighed for at bekæmpe skadedyr såsom bladlus.

Ser du, det er ikke så svært at skabe en bi-venlig have, hvor du arbejder side om side med disse flittige og vigtige insekter. Forresten vil bier generelt ordne deres sager og lade dig være i fred, medmindre de ved et uheld klemmes eller slås efter. Du bør dog undgå brug af stærkt lugtebde parfume, hårspray eller andre dufte, der kan tiltrække forvirrede bier til din person, når de søger nektar.