Vores top 5 med klippetips til sunde plæner

Klipning kan være så meget mere end blot et kosmetisk trim. Gøres det rigtigt, kan det bedre din plænes generelle sundhed og holdbarhed. Kig engang på vores bedste klippemetoder til tip-top plæner.Check out our best mowing practices for tip-top lawns.

En ordentlig klipning kan hjælpe med at kontrollere ukrudt, genbruge næringsstoffer, fremskynde dyb rodvækst. De bedste klippemetoder vil variere afhængigt af årstid, vejrforhold, græssorter og hvor intenst du plejer din plæne. Her er nogle punkter, der skal overvejes.

1. Vigtigt: En skarp, korrekt installeret klinge på plæneklipperen

En stump klinge, eller endnu værre, en monteret omvendt, giver ikke et rent snit. Det får ikke kun dit græs til at se dårligt ud – det skadede græs har nu flere indgangspunkter for insekter og sygdomme, siger Laurie Trenholm, specialist i urban plænegræs ved University of Florida. Et rent snit fra en skarp klinge giver et flot, ensartet udseende, der også er langt sundere for græsset.

2. Behandl dine græssorter rigtigt

Hver græssort har en foretrukken højde. At bruge tid på at identificere plænens græssorter og søge efter den anbefalede klippehøjde kan hjælpe med at sikre en sund og blomstrende græsplæne, siger Trenholm.

”Den ideelle klippehøjde er baseret på størrelsen af græssortens blade. Græsser med finere blade kan klippes kortere, mens bredbladede sorter klarer sig bedre med lidt mere højde,” siger Trenholm. St. Augustinegræs er i øverste ende af længden for bredbladede sorter og trives ved 3,5 til 4 tommer i højden, mens centipedegræs, der vokser nedad til jorden, kan holdes ved kun 1 til 2 tommer i højden.

3. Så hvad er den rigtige højde på klippeskjoldet?

Græssorter er den primære faktor her, men ikke hele historien. En god tommelfingerregel for klipning er ikke at fjerne mere end en tredjedel af bladvævet, der er til stede ved en enkelt klipning.

En kortere græsplæne har ofte flere problemer med ukrudt, fordi dæklaget ikke er så tykt, så mere lys kan nå jordoverfladen og få ukrudtsfrø til at spire. Men hvis man lader sin græsplæne at vokse for længe og derefter klipper den dramatisk ned, kan græsset belastes og få det til at trække næringsstoffer fra rodsystemet, nedbryde rødderne og til sidst resultere i en tyndere, usund græsplæne, siger Clint Waltz, specialist i udvidet plænegræs i Georgia. Klippes en græsplæne regelmæssigt kortere end græssorten foretrækker det, har den samme effekt.

Den bedste plan er at holde klippehøjden konstant hele året – lad bare klippehøjden være indstillet til det, hvor den er ideel for dine græssorter.

4. Timing: Klip med rette interval

Det er ret sund fornuft: Hvis plænen er stærkt gødet eller overrislet eller i sin aktive vækstperiode, kan det være nødvendigt at klippe den to gange om ugen. Hvis græsset er kommet ind i dets slumresæson, er det muligvis slet ikke nødvendigt at klippe. Og hvis græsset lider under tørkestress, vil du slet ikke klippe – selv mindre trafik til fods kan forårsage skade på det.

Bliv ved reglen om aldrig at fjerne mere end en tredjedel af bladvævet ad gangen. Hvis den ønskede plænehøjde er 2 tommer, skal den klippes, når den bliver 3 tommer høj.

5. Hvad kan man gøre med afklippene?

Hvis du holder dig øverst ved din klipning og ikke får lavet store klumper materiale, bør du lægge afklip lige tilbage på plænen – det er fuldt af næringsstoffer, som din plæne kan bruge. Selv blade kan til en vis grad formulde og lægges for at gøde jorden.