PRESSEMEDDELELSE   November 12, 2023

crop.zone og John Deere vinder Agrifuture-pris

crop zone

crop.zone og John Deere har vundet en DLG Agrifuture Concept-pris for Dual.Volt.24M – en teknologi til elektrisk, systemisk afgrødebehandling uden ukrudtsmidler ved en arbejdsbredde på 24 meter.

Det nye konceptuelle system giver mulighed for tørring af afgrøder og ikke-selektiv ukrudts- og dækafgrødekontrol som en kemikaliefri løsning. Desuden indeholder systemet de samme funktioner som moderne sprøjter til afgrødebeskyttelse i en enkelt maskine. Dette øger produktiviteten, alsidigheden og anvendeligheden af eksisterende elektrisk vækstkontrol. Elektrisk vækstkontrol reducerer omkostninger til afgrødebeskyttelse, mindsker den miljømæssige indvirkning og sikrer en alternativ løsning til tildelinger, hvor kunstige kemikalier enten ikke er tilgængelige eller tilladte eller har begrænset effektivitet. Behandlingsprocessen starter med tildelingen af en elektrolytopløsning (volt.fuel), der forbedrer plantens ledningsevne. Derefter passerer specialudviklede elektriske spredere gennem planterne og tilfører op til 5.500 volt. Nedbrydelsen af vand- og næringsindholdet i planternes karstrenge medfører, at de visner.

"I samarbejde med John Deere har vi været i stand til at fordoble arbejdsbredden, hvilket giver en hurtigere og mere præcis afgrødestyring," siger Dirk Vandenhirtz, administrerende direktør for crop.zone. Dual.Volt.24M-prototypen er baseret på trailersprøjten i John Deere R900-serien, hvilket giver landmænd mulighed for at kombinere denne nye metode til afgrødebeskyttelse med sprøjteteknologi af høj præcision fra John Deere. Jørgen Audenaert, der er produktionssystemchef for planteavl i Region 2 hos John Deere, siger: "Med crop.zones viden om elektrisk håndtering af afgrøder og John Deeres ekspertise i præcisionslandbrug og sprøjteteknologi har det været muligt at udvikle en prototype på en meget lovende alternativ løsning til bæredygtig afgrødebeskyttelse."

Dual.Volt.24M er et konceptstudie i øjeblikket. Den første prototype er blevet bygget og testet. I 2024 tester crop.zone prototypen grundigt under flere tildelinger hos mange forskellige landmænd.