HÆDERSPLADSEN

Gammel plænetraktor, Lade, Husejer

 

Da Uli Rübkes far købte sin første plænetraktor i 1983, valgte han John Deere, idet han sagde, at han ikke havde råd til en billig plæneklipper. 32 år senere kører hans søn og hans barnebarn, Mark, stadig plænetraktoren med stolthed – de afholdt endda en parade for at markere dens 30 års dag.

Gammel plænetraktor, Husejer, Kunde, Gammelt hus

Da Uli Rübkes far udskiftede sin gamle plæneklipper med en John Deere plænetraktor i 1983, ændrede alt sig. Pludselig ville alle klippe hans plæne – og det vil de stadig selv efter 30 år. John Deere 111 har med årene betalt sig ind ved at transportere brændestykker og trailere og klippe græsset på fodboldbaner og i frugtplantager. Nu nyder den et velfortjent otium, men den starter stadig ved første forsøg, og er altid klar, hvis der er brug for den.

En tro følgesvend alle årene.
ULRICH RÜBKE
Gammel plænetraktor, Husejer, Nøgle
Gammel plænetraktor, Husejer, Mark, Have, Detalje

“Naboerne har købt seks eller syv billige plænetraktorer, siden vi fik denne,” smiler Uli, mens han stolt klapper sin maskine. “Ingen af dem holdt længe. Vores er måske lidt ridset, men den er godt vedligeholdt. Den har endda stadig de originale fordæk.”

Med hans årvågne blik og rolige væsen er Uli Rübke lige præcis sådan, som man forestiller sig, at en certificeret kaptajn i de indre farvande er. Fra broen på hans 13 m bugserbåd styrer han en stor opmudringsmaskine, der holder floden Aller åben for fritids- og passagerfartøjer. Efter 40 års tro tjeneste kender Uli farvandene her som sin egen baglomme. Hans fornemmelse for maskineri er legendarisk blandt kollegaer: Hvis nogen er hårdhændede ved hans bugserbåd, når han ikke er til stede, kan han straks mærke det, når han tager roret og starter den sekscylindrede Mercedes dieselmotor. 

Gammel plænetraktor, Husejer, Rat

     

Gammel plænetraktor, Husejer, Landsby, Parade

“I køkkenet i familiens bindingsværkhus i Wittlohe (Niedersachsen) hænger et indrammet billede af paraden med Uli, hans kone Silke og deres søn Mark, der fejrede deres John Deeres 30 års dag. Selvom de kun inviterede naboerne, spredte budskabet sig hurtigt til nabolandsbyerne. På den store dag dukkede ikke færre end 27 plænetraktorer op for at hylde traktoren, ført an af Uli og hans trofaste 111.

SOM FAR, SÅ SØN

Ulis søn Mark lærte finesserne ved at slå græs af sin farfar og kan stadig huske den dag, hvor han endelig blev gammel nok til at køre familiens John Deere. Nu hvor Mark er under oplæring som mekatronikingeniør, sætter han større pris på John Deere kvaliteten end nogensinde før. Kasketten, som Mark bærer på billedet, er ikke det eneste arvestykke, der har overlevet tidens løb: som tredje generation fodboldspiller i Rübke-familien, bærer Mark stadig hans farfars ternede fodboldshorts til specielle kampe. 

Mens Rübke-familien værdsætter kvalitet og tradition, følger de også med tiderne. Som del af et fast sammentømret samfund støtter familien flere ambitiøse projekter, der bruger den nyeste teknologi til at bevare eller forbedre livskvaliteten for både lokale og besøgende. Nyligt afsluttede projekter omfatter byggeri og drift af en ny butik i landsbyen som et kooperativ samt installering af en solfangerdrevet passagerfærge over floden – en præstation, som det tog flere års tålmodighed og vedholdenhed at opnå.

Gammelt billede, Plænetraktor, Kunde, Have, Barn

  

Den er en del af familien nu.
SILKE RÜBKE
Plænetraktor, Landsby, Kunde

EN DEL AF FAMILIEN

Da familien købte en ny plæneklipper for to år siden, skulle det naturligvis være en John Deere. “Vores nye X155R har samme kvalitet som 111-modellen, plus en masse tekniske forbedringer, der gør det hele lettere, f.eks. dobbeltlag opsamleren.” Det er aldrig faldet familen Rübkes ind at indbytte den gamle maskine, selvom de ved, at den stadig har en god værdi. “Den er en del af familien nu,” forklarer Silke med et skuldertræk. “Vi skiller os aldrig af med den. Når den dag kommer, begraver vi den nok i haven.”

     

Gammel plænetraktor, Lade, Husejer